„Bosch“ su tarptautiniais mokslinių tyrimų partneriais kuria naują modulinę gamybos sistemą

2016.12.14 | Bosch Group | Įmonės naujienos

Universali gamyba Industry 4.0

• Universalūs sujungti įrenginiai leidžia labiau individualizuoti gamybą
  • Surinkite ir naudokite: dėl „prijunk ir gamink“ tipo modulių bus galima lengviau koreguoti gamybos linijas
  • Tikslas – sumažinti pasiruošimo gamybai laiką ir gauti daugiau pelno

Štutgartas, Vokietija. Mokslinių tyrimų konsorciumas, kuriam vadovauja „Bosch“, kuria naujovišką gamybos koncepciją. Devyni projekto „ReCaM“ partneriai siekia sukurti itin universalią gamybos sistemą. Tokių sistemų reikia, nes šiuolaikinės gamybos laikas vis trumpėja. Be to, didėja individualizuotų gaminių ir kelių jų variantų poreikis. Projekto partneriai užsibrėžė įgyvendinti ambicingus tikslus. „Norime padaryti gamybą našesnę ir pelningesnę. Tikslas – 30 procentų sumažinti gamybos sistemos paruošimo darbui reikalingą laiką“, – sako projekto vadovas Sebastianʼas Schröckʼas, dirbantis „Bosch“ Mokslinių tyrimų ir pažangiosios inžinerijos skyriuje. S. Schröckʼas, turintis mechaninės inžinerijos mokslų daktaro laipsnį, pradėjo vykdyti projektą su įvairiais partneriais 2015 m. lapkričio mėnesį ir tęs darbus iki 2018 m. spalio mėnesio. Ateityje savarankiški moduliai atliks konkrečias užduotis gamybos grandinėje, pavyzdžiui, presuos, gręš ar montuos. Kiekviename modulyje bus konkrečiai užduočiai reikalingas įrankis ar įrankiai, taip pat moduliai gebės susikonfigūruoti ir koordinuoti visus gamybos procesus su kaimyniniais moduliais. Gamybos moduliai bus jungiami vienas su kitu ir taip bus sukurta individualizuota ir universali gamybos sistema.

„Prijunk ir gamink“ tipo moduliai išmaniajai gamyklai

Šiuo metu gamybos linijos dažniausiai pritaikytos tik vienam gaminiui ir konkrečiam vienetų skaičiui. Tačiau gaminiai tampa vis labiau individualizuoti, partijų dydis kinta, kartais reikia pagaminti vos vieną gaminį. Todėl gamybos linijas reikia vis dažniau koreguoti. Šis procesas atima laiko, padidina klaidų tikimybę, atsiranda prastovų. Šio mokslinių tyrimų projekto sprendimas – „prijunk ir gamink“ tipo moduliai. Jis paremtas kompiuterių gebėjimu savarankiškai atpažinti prijungtas klaviatūras ar spausdintuvus dėl savaiminio diegimo programinės įrangos. Norėdami pakoreguoti gamybą, darbuotojai tiesiog prijungs naujų modulių arba atjungs nereikalingus.

Gamybos sistemų bandymai

„ReCaM“ komanda siekia įrodyti, kad tokios sujungtos ir lengvai pritaikomos gamybos sistemos puikiai veikia ir pasiteisina praktiškai. Norėdami įgyvendinti šį tikslą, visi 9 konsorciumo partneriai prisideda savo žiniomis ir patirtimi, siekdami kartu rasti sprendimą: universitetų institutai kuria standartus, mechanikos inžinieriai konstruoja modulius, o gamybos įmonės, tokios kaip „Bosch“, išbando koncepcijas praktiškai.

„ReCaM“ projektą finansuoja Europos Sąjunga (skyrė 5,3 mln. eurų) pagal mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizon 2020“ (dotacijos sutartis Nr. 680759). Santrumpa „ReCaM“ reiškia „greitą lanksčių gamybos sistemų perkonfigūravimą pritaikant pagal poreikius, automatiškai konfigūruojant ir naudojant integruotus gamybos planavimo įrankius“. Tobulinant išmaniosios gamyklos koncepciją, šios programos tikslas – padėti Europai tapti pranašesnei prieš konkurentus iš viso pasaulio.

Bendroji informacija internete